Latest posts

Bulele

Sampania, prosecco, vinurile spumante si frizzante, explicate

Cand vine vorba de sarbatorirea momentelor speciale ale vietii sau pur si simplu de adaugarea unei note de eleganta serii dvs., un pahar de bule este adesea bautura preferata. Cu toate acestea, nu toate vinurile spumante sunt create la fel si au propriile caracteristici unice care le diferentiaza.
In acest articol, ne vom scufunda in lumea vinurilor spumante si vom explora diferentele cheie dintre sampanie, prosecco vin spumant si vin frizzante, dezvaluind diferentele dintre aceste senzatii spumante pentru a va ajuta sa faceti alegerea perfecta pentru urmatoarea sarbatoare.

Sampanie vs. Prosecco vs. Spumant vs. Frizzante

BULE-2.png

Sampanie: Adesea considerata regele vinurilor spumante, este produsa exclusiv in regiunea Champagne din Franta. Legea franceza dicteaza ca numai vinurile produse in aceasta regiune pot purta prestigioasa eticheta "Champagne". Se face folosind metoda traditionala, cunoscuta si sub numele de méthode champenoise, care implica o a doua fermentatie in sticla pentru a crea acele bule mici de semnatura.

Unele caracteristici cheie ale sampaniei includ:
Regiunea de origine: Champagne, Franta.
Struguri: Chardonnay, Pinot Noir si Pinot Meunier.
Productie: Fermentarea secundara in sticla.
Gust: Crocant, complex, cu bule fine.
Note: Sampania este cunoscuta pentru calitatea sa de neegalat si profilurile de aroma diverse.

BULE-3.png

Prosecco: Raspunsul Italiei la sampanie este facut in principal din strugurii Glera. Este produs folosind metoda Charmat, unde fermentatia secundara are loc intr-un rezervor, pastrand caracteristicile fructate ale vinului. Caracteristicile cheie ale Prosecco includ:
Regiunea de origine: regiunile Veneto si Friuli din Italia.
Struguri: in primul rand Glera.
Productie: Metoda Charmat, rezultand bule mai mari, spumoase.
Gust: usor, fructat, cu note de mere, pere si note florale.
Note: Prosecco este celebrat pentru stilul sau abordabil si accesibilitate.

BULE-4_1.png

Vinul spumant: Este un termen larg folosit pentru vinurile efervescente produse in intreaga lume. Aceste vinuri pot proveni din diferite tari si regiuni, cum ar fi Prosecco din Italia, Cava din Spania sau vinuri spumante din California. Acestea sunt de obicei realizate folosind diferite metode, inclusiv metoda traditionala, metoda Charmat si carbonatarea.
Punctele cheie de remarcat despre vinul spumant includ:
Regiunea de origine: Globala.
Struguri: Variat, in functie de regiune.
Productie: Fermentarea secundara poate avea loc in rezervoare, rezultand bule mai mari.
Gust: Diverse, de la dulce la uscat.
Note: Vinul spumant include soiuri bine-cunoscute, cum ar fi Cava din Spania si California Sparkling Wine.

Vinul Frizzante: Vinul Frizzante, pe de alta parte, este un vin usor spumant care provine in principal din Italia. Este adesea caracterizat prin bulele sale blande si persistente, care sunt obtinute printr-o fermentatie secundara intr-un rezervor sub presiune. Spre deosebire de sampanie si majoritatea vinurilor spumante, vinurile frizzante nu sunt la fel de efervescente si tind sa aiba un nivel mai scazut de carbonatare.
Caracteristicile cheie ale vinurilor Frizzante includ:
Regiunea de origine: Diverse regiuni din intreaga lume.
Struguri: Variat, in functie de regiune.
Productie: Fermentatia poate fi oprita inainte ca toate zaharurile sa fie transformate, rezultand o efervescenta blanda.
Gust: Moale, petiant, cu un strop de dulceata.
Note: Vinurile frizzante sunt perfecte pentru cei care prefera o carbonatare mai blanda.

Soiurile de struguri
Sampanie: este predominant facuta din struguri Chardonnay, Pinot Noir si Pinot Meunier. Amestecul precis al acestor soiuri de struguri poate varia intre casele de sampanie si poate determina stilul si profilul de aroma al sampaniei.
Prosecco: este fabricat in principal din Glera si este cunoscut pentru caracteristicile sale florale si fructate, contribuind la aroma sa iconica.
Cu toate acestea, unele Proseccos pot include cantitati mici de alte soiuri de struguri, cum ar fi Chardonnay, Pinot Blanc si Pinot Grigio, pentru a adauga complexitate si profiluri de aroma diferite.
Vin spumant: soiurile de struguri utilizate in producerea vinului spumant variaza semnificativ in functie de regiune si de preferintele vinificatorului. De exemplu, Prosecco foloseste in principal struguri Glera, in timp ce Cava foloseste adesea struguri Macabeo, Parellada si Xarel-lo.
Vinul Frizzante: sunt, de asemenea, fabricate dintr-o varietate de tipuri de struguri, dar tind sa evidentieze soiuri de struguri italiene precum Moscato, Prosecco si Lambrusco.

Niveluri de zaharuri
Sampanie: Sampania ofera o gama larga de niveluri de zahar, de la Brut Nature (os-uscat) la Doux (dulce). Brut si Extra Brut sunt cele mai comune stiluri si sunt cunoscute pentru uscaciunea lor.
Prosecco: vine in diferite niveluri de zahar, care sunt clasificate folosind termeni
Care merg de la Brut Nature / Zero Dose la Demi-Sec.
Cel mai popular stil de Prosecco este de obicei "Brut", care ofera un nivel echilibrat de dulce. Alegerea nivelului de dulce poate avea un impact asupra optiunilor de asociere a alimentelor.

Vinul spumant: de asemenea vin in diferite niveluri, multe oferind optiuni Brut, Extra Brut si Sec (usor dulce). Dulceata poate varia in functie de stilul si regiunea de origine.
Vinul Frizzante: Acestea inclina adesea spre partea mai dulce, facandu-le o alegere populara pentru cei care prefera o nota de dulceata in vinul lor spumant. Moscato d'Asti este un exemplu celebru de vin frizzante dulce.

Servire si asocieri culinare
Sampanie: Este de obicei servita in flaute si se potriveste minunat cu fructe de mare, in special stridii, sau poate fi savurata ca atare pentru prajire si sarbatori.
Prosecco: Natura sa crocanta si efervescenta il face o alegere incantatoare pentru aperitive, mese usoare si sarbatori, iar experimentarea cu diferite perechi poate fi o experienta distractiva si plina de satisfactii.
Vin spumant: Vinurile spumante sunt versatile si pot fi servite in diverse pahare. Acestea completeaza o gama larga de feluri de mancare, de la sushi la pui prajit.
Vinul Frizzante: Vinurile frizzante sunt adesea savurate in pahare de vin obisnuite si se potrivesc bine cu deserturi, fructe si mezeluri.
In timp ce toate cele trei tipuri de vinuri ofera bule incantatoare, fiecare are propriile caracteristici unice, soiuri de struguri, niveluri de dulceata si optiuni ideale de servire si asociere. Data viitoare cand consumati un pahar de sampanie, vin spumant sau vin frizzante, veti simti o apreciere mai profunda pentru diferentele care le fac pe fiecare dintre ele speciale. Deci, indiferent daca sarbatoriti o realizare sau pur si simplu va bucurati de o seara linistita, puteti alege bulele perfecte pentru a se potrivi gustului si ocaziei dvs. 

Posted in: Blog